Radyatör Montaj

HİZMETLERİMİZRadyatör Montaj

Petekli ısıtma sistemlerinde enerji verimliliğini arttırmanın en etkili yollarından birisi petek temizliğidir. Her yıl düzenli olarak temizlenen peteklerden iyi randıman alınır ve peteğin enerji verimliliği artar. Bakım ve temizliği ihmal edilen petekler tasarruf edemez ve enerji kaybına sebep olur.

Örneğin peteklerde süreli alt tarafının yanıp üst tarafının yanmaması veya üst tarafının yanıp alt tarafının yanmaması şikayeti görülür. Bunun başlıca sebebi petek temizliğinin veya bakımının yapılmamış olmasıdır.

Peteklerde geniş bir ürün yelpazesi bulunduğunu söyleyebiliriz. Bunlar içinde en fazla tercih edilen petek türleri tek panel radyatörler, çift panel radyatörler, dikey radyatörler, yatak radyatörler ve kolon radyatörler olduğunu söyleyebiliriz. Kombili ısıtma sistemlerinde tek panel radyatörler daha ince yapıları sebebiyle daha sık kullanılır. Suyun daha hızlı devridaim yapmasını sağlar. Çift panel radyatörler ise daha geniş kapasitede su alabilir. Bu yüzden geniş alanlar için kullanımı daha uygundur. Yatak radyatörler yüksekliği az olan pencere veya dolap altlarında tercih edilebilir. Evlerde ve iş yerlerinde en çok tercih edilen petek çeşididir. Genişliği az olan alanlarda tavana doğru olan dikey radyatörler tercih edilir. Kolon radyatörler demir dökümden yapıldığı için diğer kalorifer çeşitlerine göre daha geç ısınıp daha geç soğur. Özellikle banyolarda kullanılır. Bilindiğinin aksine en iyi ısı veren petek çeşidi diye bir şey yoktur. Hangi petek çeşidi olursa olsun doğru kullanıldığı takdirde iyi ısı verecektir. Kaloriferli ısıtma sistemlerinde alüminyum petekler daha çok tercih edilir. Bunun sebebi, ısının alüminyum yüzeyden, ısının havadan yükselerek soğuk havanın yerini almasının daha kolay olmasıdır.

Genel olarak bahsettiğimiz petek çeşitlerinin şimdi de temizliğine değinelim:

İster petek, ister kombi, ister kalorifer olsun temizliğine başlamadan önce yapmanız gereken ilk şey ısıtma sistemini kapatmaktır. Isıtmayı kapatmazsanız sıcak suyun devridaimi devam eder. Petek temizliği için ısının kapatılması ile sıcak su akışı kesilir. Sıcak su akışını kesmek için kombinin yanı sıra petek vanaları da kapatılmalıdır. Peteklerde su dolaşımını sağlayan iki farklı vana bulunur. Bu vanaların ikisini de kapatmanız gerekir. Vanaları İngiliz anahtarı yardımı ile kolayca kapatabilirsiniz. Vanayı kapatırken çevirme işlemini kaç kez yaptığınızı da aklınızda tutmanızın faydası olacaktır çünkü petek temizliği bittikten sonra petekte tekrar sıcak su akışını sağlamak için vanayı kaç kez çevireceğinizi bilmeniz gerekir. Petek temizleme işlemi sırasında yere kirli suyun akmaması için vanaların altına birer kap koymanız gerekir.

Peteğin içindeki suyu bazen sadece vanaları açarak temizleyebilirsiniz bazen de peteğin yerinden sökülmesi gerekebilir. Vanaları kapattıktan sonra peteğin duvara asılı olmasını sağlayan cıvataları kolaylıkla gevşeterek peteği sökebilirsiniz. Petek duvardan sökülürken de içindeki pis suyun dışarıya akma ihtimali vardır. Bu yüzden hazırlıklı olmanız gerekir. Yeni giysilerinizden birini giymemenizi ve yerlere bir örtü sarmanızı tavsiye ediyoruz. Petek temizliği öncesinde iyi bir hazırlık yaptıysanız, petek açma işlemi sırasında muhtemelen bir sorunla karşılaşmazsınız. İngiliz anahtarı ile vanayı açtığınızda kirli su hemen boşalacaktır. Bu yüzden vananın altına koyulan kapın yeteri kadar büyük olması gerekir. Kombi petek temizlemek, kalorifer peteğe göre daha kolaydır çünkü kombi petekler daha hafiftir. Sökülmesi ve kaldırılması daha kolaydır. Kişi tek başına yapabilir. Peteğinizi banyo küvetinde temizleyebilirsiniz. Peteği banyoya taşırken kirli suyun dışarıya akmaması için vananın başını bir poşet veya bez ile tıkayabilirsiniz. Peteğinizi banyo küvetine taşıdıktan sonra vananın ağzını açabilirsiniz. Kirli su boşandıktan sonra bir hortum yardımı ile peteğin içine temiz su akışını sağlayabilirsiniz. Düzenli olarak petek temizliği yapıyorsanız peteğin içini temizlemek için sadece su yeterli olacaktır fakat peteğin içinde yoğun kir ve pas biriktiyse bazı kimyasallardan yardım almak gerekir. Pas ve kir sökücü bir kimyasalı yeterli ölçüde peteğin içine döküp 10 dakika kadar bekledikten sonra su ile petek temizliğini sonlandırabilirsiniz.

İlaçlı petek temizleme makineleri ise peteğinizi daha kolay bir şekilde temizlemenizi sağlar fakat bu makineleri sizin kullanmanız kolay olmayacaktır. Bunun için ilgili bir firma ile iletişime geçebilirsiniz. Temizliği uzun süre ihmal edilen peteklerde peteğin içinde yüksek derecede tortu, kir ve pas oluşabilir. Bu kir ve pas evde sizin yöntemlerinizle temizlenmeyebilir.

Tıkanıklığı gidermek için kimyasal maddeler yardımı ile makinelerin kullanımı için uzman bir desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. İlgili firmaya bulunduğunuz şehre göre google üzerinden ulaşıp, iletişime geçebilirsiniz. Petek temizliği tahmin edildiği üzere uzun vakit alacak, yüksek maliyetli bir işlem değildir. Daha önce hiç petek temizliği yapmadıysanız bir firma ile iletişime geçip petek temizliğinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Teklif almak ister misiniz?

Teklif almak ister misiniz?

Bize Ulaşın

info@articozumtesisat.com
Bağlarbaşı Mah. Yakut Sok. No:64 Darıca/Kocaeli